Nu är vi redo för att dokumentet ska exporteras till pdf. Jag dubbelkollar att det står ”klart” i tillgänglighetskontrollen i Word och att jag inte har några nedslag där. Nu exporterar vi dokumentet till pdf.
I Acrobat går du till ”tillgänglighet”, ”tillgänglighetskontrollen”, ”starta kontroll”. Tillgänglighetskontrollen finns bara i PRO-versionen i Acrobat, så den behöver man för att testa tillgängligheten i pdf. På vänster sida ser vi om vi har några nedslag. Om vi öppnar upp den första där det står ”två problem” så ser vi att det inte är nedslag, utan frågetecken. De här kommer alltid att stå där, det är Acrobat som säger att vi måste testa dokumentet manuellt för att programmet inte kan testa läsordningen och kontraster automatiskt. Färgkontraster testade vi tidigare i Word, både automatiskt och manuellt, så jag vet att dokumentet klarar den riktlinjen. Läsordning kan vi titta på, den hittar du i västerpanelen. Här kan jag se att innehållet ligger i logisk ordning, uppifrån och ner.
Nu till frågan, är det här dokumentet nu tillgängligt, eftersom Acrobat inte visar några nedslag på tillgänglighet? Svaret är att dokumentet är delvis tillgängligt. Vi ska titta i PAC som är ett mer pålitligt verktyg för att testa tillgängligheten.
Jag drar dokumentet och släpper i PAC. Notera att vi har två flikar här. Den första är PDF/UA som står för Universal Accessibility. Den andra är WCAG och det är den vi ska fokusera på. Jag trycker på resultat i detalj och ser längst ner under WCAG att vi har flera nedslag. Dokumentet är på god väg att bli tillgängligt och vi har kommit en bra bit på vägen, men för att nå upp till WCAG har vi lite åtgärder att göra först, åtgärder som vi behöver göra i pdf efter export.