Språk

Vilket språk dokumentet är inställt på är otroligt viktigt. Föreställ dig en svensk text som läses upp med engelsk röst.

Ja, du hörde nog att det är rätt så obegripligt. Du kommer inte få nedslag på språk i Tillgänglighetskontrollen även om du har fel språk inställt. Språk är väldigt enkelt att kontrollera eller ändra. Så det är bra att ha för vana att kika vilket språk ditt dokument är inställt på.

Gå upp på Arkiv och välj Egenskaper. Här känner du nog igen dig att vi tidigare i kursen skriv in en Titel till dokumentet. Här ifrån ska vi in på fliken Avancerat och längst ner hittar du språk. Nu är mitt dokument inställt på svenska, men hade det inte varit det kan du välja språk i listan.

Lägg till bokmärken

För dokument som är tio sidor eller fler ska det finnas bokmärken. Det är alltså inte ett krav för mitt dokument på åtta sidor men jag brukar ha för vana att lägga till bokmärken i alla dokument.

Bokmärken hittar vi i vänsterpanelen, saknar du bokmärken högerklickar du i fältet och i listan väljer Bokmärken. Just nu är det tomt i Bokmärken men det ska vi lägga till nu. Välj Alternativ och i listan väljer du Nya bokmärken från strukturen. I listan väljer vi från vilka element som bokmärken ska skapas. Det vanliga är att skapa bokmärken från rubrikstrukturen, så det är det vi ska göra.

Jag kommer välja H1 till H3. Jag klickar på H1, håller in Shift på tangentbordet och klickar på H3 så blir alla tre rubriknivåer markerade. I ett långt dokument kanske man har rubriknivåer ner till H5 eller H6 och att då välja alla rubriknivåer kan bli för mycket. Har du ett dokument på 100 sidor kan det därför vara en bra idé att bara välj H1 och H2 till exempel. Det kan man testa sig fram vad som fungerar bra och hur många rubriknivåer som ska bli bokmärken. Men jag klickar nu okej här.

Okej, nu har det skapats bokmärken och dessa fungerar som länkar, jag kan trycka på ett bokmärke och komma direkt till den sidan. Det här är väldigt användbart speciellt för längre dokument där man snabbt vill hitta det man söker.

Tagga länkar

Den sista taggen i min PDF innehåller en länk. Vi kan öppna upp alla taggar fullt ut, och ser att det är ganska många taggar här. Vi behöver inte alla. Det vi vill ha är <Link>, Link – OBJR då det är den taggen som gör länken tillgänglig. Så just OBRJ är bra att dubbelkolla att du har fått med. Och sen själva länkadressen. Så vi ska göra oss av med <P> och <Span>. Vi drar upp <Link> och placerar under <H1>. Då får vi en tom <Span> och <P> som vi kan radera.

Nu har jag en ganska tydlig länk som den är, men hade länken inte varit så tydlig kan man högerklicka på Länk-taggen och skriva in en alternativtext, precis som man gör till bilder. Till exempel “WCAG Networks webbplats”.

Okej, då har vi en tydlig länk med rätt uppmärkning.

Tagga listor

Vi går från sida fem där vi tillgänglighetsanpassade tabellen ner till sida sex där vi har två listor.

Den första listan har faktiskt fått rätt taggar vid den automatiska taggningen som vi gjorde tidigt i kursen. Vi kan öppna upp listan, <L>. Inuti har vi <LI>, List Item för varje listrad. Öppnar vi ytterligare har vi två taggar. <Lbl> och <LBody>. Där <Lbl> är listpunkten och <LBody>, listelementtext på svenska, är själva texten.

Det här är lite överkurs, för det är nämligen inte ett krav att använda separata taggar för listpunkter. Visst är det bra, men inte ett krav. Så vi ska anpassa listan under, som i nuläget bara har en p-tagg med all text inuti.

Tagga listan med hjälp av verktyget Läsordning

Vi börjar med att dela upp varje listrad. Välj Läsordningsverktyget i högerpanelen. Precis som med tabeller så finns inte rätt taggar att välja för listor. Så vi kommer markera och välja Text/stycke för varje rad.

Så nu har vi fyra fristående taggar. Jag ställer mig på taggen före den första listraden, högerklickar, väljer Ny tagg. I listan väljer jag Lista. Jag ställer mig på <L>, högerklickar, Ny tagg. Och i listan väljer jag Listelement vilket kommer bli <LI>. Jag nästar <LI> inuti <L> och sen repeterar jag tre gånger till så vi har fyra <LI>.

Okej, så det sista vi behöver är <LBody>, Listelementtext. Markera den första, håll in Shift och markera den sista taggen. Högerklicka, Egenskaper och i listan väljer vi Listelementtext.

Sedan drar jag varje tagg och nästar inuti <LI>.

Nu har vi tillgänglighetsanpassat en lista som har rätt taggar.

Tagga tabeller

I det här avsnittet ska vi tagga tabellen på sida 5. Innan vi börjar vill jag visa dig tillgängligheten i Tillgänglighetskontrollen, som du ser har vi inga nedslag på tabeller. Men kollar vi i taggarna har vi ingen <Table> tagg, Inga <TR>, <TH>, <TD> taggar. Tabellen har helt fel uppmärkning men får ändå inga nedslag i tillgänglighetskontrollen. Här syns det verkligen varför det är så viktigt att gå igenom dokumentet manuellt, och inte lita helt på tillgänglighetskontrollen.

Gruppera taggar om du vill få mer struktur när du arbetar

Okej, så det första jag ska göra är att tillfälligt lägga in en Avsnittstagg, bara för att det ska vara enklare att se vilka taggar som hör till tabellen. <H3> är den första taggen i tabellen, så jag ställer mig på taggen över, högerklickar, väljer Ny tagg. I listan letar jag mig till avsnitt. Då lägger sig Avsnittstaggen under. Jag markerar den första taggen i tabellen, håller in Shift och markerar sista taggen. Sedan drar jag upp taggarna i Avsnittstaggen och ser till att markeringen är kort, så taggarna grupperas inuti Avsnittstaggen. Så, nu är det lite enklare att se vilka taggar som hör till tabellen.

Skapa tabellens taggar

Alla tabeller ska börja med <Table>. Jag högerklickar och väljer Ny tagg. I listan letar jag mig fram till Tabell. Taggen placerar jag högst upp. Nu ska alla rader få varsin tabellrad, vilket förkortas med <TR>. Markera tabell-taggen, högerklicka och välj Ny tagg. I listan väljer du Tabellrad, <TR> nästar jag inuti Tabell. Drar upp och ser till att ha en kort markering när jag släpper. Sen höger klickar jag på <TR> och väljer ny tagg, det positiva är att Tabellrad kommer vara förvalt nu så jag repeterar så jag har fyra Tabellrader.

Om jag öppnar taggarna kan vi se att cellerna inte är uppdelade, utan både kaffe, te, fralla och juice är i samma behållare. Vilket blir fel. Så det ska vi börjar med.

Välj Läsordningsverktyget. Och även här ser man att texterna på varje rad sitter ihop, eftersom det inte är något mellanrum mellan texterna. Markera en text åt gången. I läsordningsverktyget finns ingen tabellrad att välja. Bara tabell och det är inte det vi vill ha. Så jag väljer Text/stycke så länge så kommer jag ändra taggen sen. Nu kan man se att Kaffe är fristående, jag gör likadant med de andra rubrikerna. Markerar och väljer Text/stycke. Så, nu har hela den översta rubrikraden fristående taggar. Det ser vi också i taggträdet. Men taggarna har fel uppmärkning, vi kan ändra flera taggar samtidigt genom att markera den första, hålla in Shift och markera den sista taggen. Högerklicka på valfri markerad tagg och i listan välj Egenskaper. Högst upp där det står typ letar vi oss fram till Tabellrubrikcell, och trycker på stäng. Nu fick alla fyra en <TH>, Table Header på engelska. Se till att markera alla fyra taggar och dra upp dem till den första Tabellraden, se till att markeringen är kort och släpp. Så nu har vi en tabellrad med fyra tabellrubriker inuti.

Vi fortsätter med resten av tabellen. Jag går tillbaka till Läsordningsverktyget och ändar innehållet till fristående p-taggar.

Okej, den första cellen ska vara en rubrikcell, så jag klickar på taggen två gånger och skriver TH. De fyra cellerna efter ska vara tabelldataceller vilket har förkortningen TD. Jag markerar alla fyra taggar, högerklickar, Egenskaper. I listan väljer jag Tabelldatacell. Nu markerar jag alla fem taggar och drar upp i rubrikrad två.

Jag gör likadant för de andra två raderna.

Så, nu har vi skapat en tabell med alla taggar vi behöver. När jag står på tabelltaggen är hela tabellen markerad. Vi har rader för varje rad. Vi har också rubriker och dataceller uppmärkta. Jag avslutar med att lyfta ur min tabell från Avsnittstaggen, men det måste man förstås inte göra.

Rubrik och styckestaggar

När vi öppnar upp taggarna i vänsterpanelen kan vi se att alla taggar ligger i en Dokumenttagg, vi har också strukturerat dokumentet för att enklare kunna navigera i taggarna.

Nu ska vi gå uppifrån och ner och kontrollera våra rubriker, och vi ska också kontrollera våra stycken. Vi kan notera att den första rubriken inte är helt korrekt. Tanken är att hela texten, “Tillgänglighetsanpassning PDF” ska vara huvudrubriken. Men som det ser ut nu i taggarna är Tillgänglighetsanpassning rubriken, och PDF är bara vanlig brödtext. Så det ska vi fixa till.

Tagga med verktyget Läsordning

Vi kan göra på två sätt. Det första sättet är att välja Läsordningsverktyget som du hittar i Tillgänglighet i högerpanelen. Här kan vi markera texten och välja att det ska vara en Rubrik 1. Nu, innan jag gör det så ser man att även tomt innehåll blir taggat. Vad jag kan göra är att hålla in Ctrl på datorn och markera de tomma innehållen medan jag håller in Ctrl. När jag håller in Ctrl samtidigt som jag markerar så avmarkerar jag i stället innehållet. Nu har jag bara texten kvar och jag väljer Rubrik 1. När jag gör det försvinner p-taggen i vänsterpanelen och öppnar vi rubriktaggen <H1> så finns både Tillgänglighetsanpassning och PDF där.

Dra behållaren och placera i rubriktaggen

Det andra sättet är enklare men det är bra att känna till att det ofta finns flera lösningar när du tillgänglighetsanpassar. Jag öppnar dokumentet igen där jag inte har gjort några ändringar. Så vi har nu texten uppdelad i en rubriktagg och en p-tagg. Vad jag gör är att öppna båda taggarna så jag ser båda texterna. Sedan väljer jag PDF, och drar behållaren upp till rubriktaggen. Jag ser till att placera texten PDF under Tillgänglighetsanpassning och släpper. Nu är båda texterna en rubriktagg. <P> är däremot tom, det ser vi eftersom det inte finns någon pil bredvid. Så jag raderar den.

Bilder har vi redan skrivit alt-text till tidigare, så jag går vidare till nästa sida.

Ändra en tagg till någon annan tagg

På sida två har vi rubriken Butiken som är taggad med <H1>. Det här behöver nödvändigtvis inte vara fel men jag föredrar att Butiken blir en rubrik 2 <H2>, eftersom det är en underrubrik till huvudrubriken på förstasidan. Samma sak här, det finns fler sätt att ändra en befintlig tagg på. Du kan högerklicka, välja Egenskaper och i listan välja Rubriknivå 2. Men det lättaste och snabbaste sättet är att markera taggen, och sen klicka en gång till. Då blir taggen som en textruta där du själv kan skriva rätt tagg. Så vi vill ha en rubrik 2 vilket är <H2> så jag skriver det här. Det naturliga då är att rubriken under, försäljning också får en lägre hierarki. Så här skriver jag H3.

P-taggarna under ser bra ut så jag fortsätter. Här har vi en till rubrik som jag ändrar till H3. P-taggarna ser bra ut än så länge. Här har vi en rubrik 3 som är taggad med <P>, som vanlig brödtext. Så här ändrar jag till H3.

Tabellen kommer vi tillbaka till lite senare.

Här har vi en till Rubrik, ”Förväntningar” som jag ändrar till H2. Listor kommer vi också tillbaka till lite längre fram. Här ändrar jag också rubriktaggen, till H2.

Okej, då har vi gått igenom rubrik och styckestaggar, vi har kontrollerat och ändrat taggarna där det fanns fel uppmärkningar. I nästa avsnitt fortsätter vi med taggar och ska då fokusera på att tagga tabellen.

Strukturera ditt dokument

Nu ska jag strukturera mitt dokument bättre. Dokumentet är ganska kort och det har flera <Sect> taggar, Avsnitt på svenska. Inget innehåll behöver ha de taggarna i dagsläget. De kan dock vara till hjälp om du jobbar med längre dokument. Du kanske vill ha de tio första sidorna i en avsnittstagg för att enklare hitta. I mitt dokument, som bara är på åtta sidor tycker jag att det blir lite rörigt så det ska vi ordna nu.

Gruppera taggar

Här har jag en Avsnittstagg med bara en rubrik i, vilket känns onödigt. Så rubriktaggen, H1:an tänker jag dra upp och lägga under bilden. Jag markerar, håller in och då kan jag dra taggen. Nu, innan jag släpper kan du se att det visas en markering under, och den markeringen har två lägen. En lång och en kort. Om jag släpper när markeringen är kort kommer rubriken grupperas inuti figurtaggen, men det vill jag inte förstås. Släpper jag när markeringen är lång kommer rubriktaggen hamna under bilden. Så jag släpper när markeringen är lång.

Jag gör samma sak på nästa Avsnittstagg. Här ligger lite mer innehåll i, så då kan jag ställa mig på rubriken, H2. Sen håller jag in Shift på tangentbordet och trycker på den sista p-taggen, då kommer alla taggar däremellan att markeras. Nu kan jag dra upp alla taggar samtidigt och släppa. Nu har vi en tom Avsnittstagg, det kan jag se eftersom taggen inte har en pil bredvid, det indikerar på att det inte ligger något i taggen. Så den kan vi markera och radera. Nästa Avsnittstagg, jag gör samma sak där. Markerar den första taggen, håller in Shift och markerar den sista taggen. Sen drar jag upp alla taggar. Och så fortsätter jag med resterande Avsnittstaggar.

Alla taggar ska grupperas i <Document>

Nu har jag tagit bort alla Avsnittstaggar, men vi har en tagg <Part> kvar. I <Part> ligger taggarna för sista sidan. Om jag går upp och stänger Dokumenttaggen kan vi se att taggen <Part> inte ligger i Dokumenttaggen som det andra innehållet gör. Och alla taggar ska ju finnas inuti dokumenttaggen, så det här måste vi flytta upp. Markera och dra upp taggarna. Sen raderar jag den tomma taggen, <Part>.

Struktur-taggar kan göra det enklare för dig som redaktör

Hade det här varit ett längre dokument, låt oss säga 50 sidor så hade jag kanske delat upp ett antal relaterade sidor per sektion. Jag hade till exempel haft fem Avsnittstaggar och enkelt kunnat veta var alla sidor fanns i dokumentet. Att strukturera ditt dokument är en bra början för att hitta enklare och kunna jobba på ett mer effektivt sätt när du tillgänglighetsanpassar.

Relaterat innehåll

Lägg till en dokumenttagg

Vi öppnar vänsterpanelen och taggar. Det första vi ska göra är att lägga till en dokumenttagg. Alla dokument ska ha en dokumenttagg och allt innehåll ska ligga i dokumenttaggen.

Högst upp har vi redan en tagg som heter <Part>, den ska inte ligga där, utan det är en Dokumenttagg vi vill ha där. Alla taggar som kommer efter ska vara inuti dokumenttaggen. Jag kan högerklicka på taggen och välja Egenskaper i listan. I stället för Del letar jag mig upp i listan till taggen Dokument, och trycker på stäng. Nu har vi en dokumenttagg där. Skulle jag inte haft någon tagg att ändra ifrån, utan behöver lägga till en ny kan man högerklicka på valfri tagg och i listan välja Ny tagg. I listan väljer jag Dokument och då skapas en ny tagg, den hade jag kunnat dra upp och släppa. Men jag raderar den taggen eftersom jag redan har skapat en dokumenttagg.

Nu har vi dokumenttaggen på plats och är redo att gå vidare.